Ναοί της Ιεράς Μητροπόλεως Δέρκων

Ἱερός Ναός Ἁγίας Παρασκευῆς Θεραπείων
Ο Ναός τῆς Κοινότητος των Θεραπείων τιμάται στήν μνήμη της Αγίας Παρασκευής. Ανεγέρθη το 1857, επί Μητροπολίτου Δέρκων Γερασίμου (1853-1865). Στην ανοικοδόμηση του Ναού συνέβαλαν οικονομικά οι κάτοικοι των Θεραπείων. Ο Ναός κατά περιόδους επισκευάσθηκε με χρήματα ευεργετών και των κατοίκων της Κοινότητος. Αργότερα, τη φροντίδα του Ναού ανέλαβε η οικογένεια Ζαρίφη, η οποία διέθεσε μεγάλα χρηματικά ποσά για τη συντήρησή του. Μετά την κατεδάφιση του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Γεωργίου, το 1958, κατέστη ο Μητροπολιτικός Ναός της Επαρχίας των Δέρκων. Το 2011 ανακαινίστηκε εκ βάθρων επί Μητροπολίτου Δέρκων Κωνσταντίνου, ενώ από το 2011 έως και σήμερα έχουν γίνει διάφορες ανακαινίσεις και συντηρήσεις επί του νυν Μητροπολίτου Δέρκων Αποστόλου, όπως ο καθαρισμός του τέμπλου που είναι μαρμάνιμος, κατασκευή νέου συνθρόνου, συντηρήσεως ορισμένων Ιερών Εικόνων και κατασκευή νέων στασιδίων.
Ἱερός Ναός Ἁγίας Παρασκευῆς Βαθυρρύακος (Βουγιούκδερε)
Ο Ναός της Κοινότητος είναι τρίκλιτος βασιλικού ρυθμού και τιμάται στην μνήμη της Αγίας Παρασκευής. Κτίστηκε επί Μητροπολίτου Δέρκων Νικηφόρου (1824-1838) τό 1831. Στην ανοικοδόμηση του Ναού συνέβαλε οικονομικά, εκτός από τους κατοίκους του Βουγιούκδερε, και ό τσάρος της Ρωσίας. Κατά τη νύχτα των γεγονότων της 6ης Σεπτεμβρίου 1955 ο Ναός της Αγίας Παρασκευής υπέστη σημαντικές ζημιές. Η εκατονταετηρίς του Ναού εορτάστηκε το 1931 και η εκατονταπεντηκοταετηρίς το 1981 χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Δημητρίου (1972-1991). Τα τελευταία σαράντα έτη έγιναν στον Ναό μερικά εξωραϊστικά ἐργα. Το 2021 ανακαινίστηκε εκ βάθρων μαζί με το αγίασμα της Αγίας Παρασκευής, το οποίο είναι βυζανινό, με πρωτοβουλία του νυν Μητροπολίτου Δέρκων κ. Αποστόλου. Οι δαπάνες καλύφθηκαν από φιλογενείς χριστιανούς του εξωτερικού και ιδίως από μέρους της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου Αγίου Όρους και τον Καθηγούμενο αυτής Αρχιμ. κ. Πέτρο. Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού έγιναν την 19ην Δεκεμβρίου 2021, υπό του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.


Ιερός Ναός Γενεσίου Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Γενή Μαχαλέ
Εικάζεται ότι στη θέση του σημερινού Ναού υπήρχε ναΐσκος αφιερωμένος στη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ο οποίος αποτελούσε μετόχιον της Ιεράς Μονής της Υπεραγίας Θεοτόκου Μαύρου Μώλου. Επί Μητροπολίτου Δέρκων Αθανασίου (1655 – 1660) περιήλθε στη δικαιοδοσία της Μητροπόλεως Δέρκων. Κατεδαφίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνος. Αργότερα επί Μητροπολίτου Δέρκων Νικηφόρου (1824-1835) τό 1833 κτίστηκε νέος Ναός βασιλικού ρυθμού. Αξιόλογα έργα συντηρήσεως και αναδείξεως του Ναού του Γενεσίου του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου πραγματοποιήθηκαν αρχικά επί Μητροπολίτου Δέρκων Ιακώβου (1950-1977) και στη συνέχει επί Μητροπολιτών Δέρκων Κωνσταντίνου. Η εκατονταπεντηκονταετηρίς του Ναού εορτάστηκε τό 1983 χοροσταντούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Δημητρίου (1972-1991).\
Η εκ βάθρων ανακαίνηση (2022-2024) του Ιερού Ναού, του Ιερού Αγιάσματος και της αίθουσας συναντήσεων και δεξιώσεων της ακραίας Κοινότητος της Ιεράς Μητροπόλεως προς την Μαύρη Θάλασσα έγινε με την συνδρομή της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου Αγίου Όρους και του Καθηγουμένου αυτής Αρχιμ. κ. Πέτρου επι της Ποιμαντορίας του Μητροπολίτου Δέρκων κ. Αποστόλου.
Ἱερός Ναός Ἁγίου Στεφάνου Γεσίλκιοϊ
Ο Ναός της Κοινότητος του Αγίου Στεφάνου (Yeşilköy) τιμάται στην μνήμη του Αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου. Ανοικοδομήθηκε το 1845 με δαπάνες του Μεγάλου Ευεργέτου της Κοινότητος του Αγίου Στεφάνου Μπογόζ Δαδιάν, αρμενικής καταγωγής, στη θέση του παλαιού Ναού, ο οποίος είχε καταστραφεί. Τα εγκαίνια του Ναού τελέσθηκαν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Μελέτιο στις 9 Σεπτεμβρίου 1845. Αξίζει να σημειωθεί, ότι και οι Ναοί των Αρμενίων και των Ρωμαιοκαθολικών τιμώνται στην μνήμη του Αγίου Στεφάνου. Αποτελει έναν από τους ελάχιστους Ναούς της ευρύτερης περιοχής της Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος δεν δέχθηκε την επίθεση του πλήθους, κατά τα γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου του 1955. Η εκατονταπεντηκονταετηρίς του Ναού εορτάστηκε στις 8 Οκτωβρίου 1995 χοροσταντούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.
Στην Ποιμαντορία του Μητροπολίτου Δέρκων Αποστόλου τοποθετήθηκε εγκατάσταση φυσικού αερίου, νέων στασιδίων, νιπτήρος στο Ιερό Βήμα με μαρμάρινη αναμνηστική πλάκα και διαμορφώθηκε ο εξωτερικός χώρος.


Ἱερός Ναός Ἁγίου Γεωργίου Μακροχωρίου
Ο κοινοτικός Ναός του Αγίου Γεωργίου Μακροχωρίου (Bakırköy) κτίστηκε σε οικόπεδο που δώρισε στην Κοινότητα ο Σαράντης Γιάντσογλου το 1832. Στην ανέργεση του Ναού συνέβαλαν οικονομικά ο Κ. Κωνσταντίνος, η συντεχνεία κηπουρών (του εσναφίου των μπαχτσεβάνιδων) και οι κάτοικοι της Κοινότητος. Το έργο της ανοικοδομήσεως ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Καραφίλης. Τα εγκαίνια του Ναού τελέστηκαν στις 2 Μαΐου 1832. Ο Ναός κατέρρευσε κατά την διάρκεια μεγάλου σεισμού, που έπληξε την Κωνσταντινούπολη στις 28 Ιουνίου του 1894. Ανεγέρθηκε εκ θεμελίων με την αρωγή των αδελφών Αναστασίου και Σπυρίδωνος Λαζαρίδου.
Η εκατονταπεντηκονταετηρίς του Ναού εορτάστηκε τό 1982 χοροσταντούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Δημητρίου (1972-1991). Ο Ναός το 1984 εντάχθηκε στα σχέδια της Δημαρχίας Μακροχωρίου για να κατεδαφιστεί τμήμα του, με σκοπό να διερυνθεί η λεωφόρος Ebuziya, που διερχόταν μπροστά από τον Ναό με αποτέλεσμα ο Νάρθηκας να περιοριστεί και η συνολική επιφάνεια του Ναού να μειωθεί κατά 7,5 τ.μ. Το έτος 1998 πραγματοποιήθηκαν εργασίες μερικής ανακαινίσεως του Ναού, ενώ το 2010 επί Μητροπολίτου Δέρκων Κωνσταντίνου ανακαινίστηκε εκ βάθρων.
Επί της Ποιμαντορίας του Μητροπολίτου Δέρκων Αποστόλου τοποθετήθηκε μικροφωνική εγκατάσταση στον Ιερό Ναό και έγιναν έργα συντηρήσεως εξωτερικώς (σκεπή, υδροροές), καθώς και στην αίθουσα εκδηλώσεων και το μαγειρείο της ως άνω Κοινότητος.